پزشکی - سی تیاسکن مومیاییهای مصر باستان نشاندهنده آن است که سرخرگهای مسدود شده از عوامل عمده مرگومیر در دنیای باستان بودهاند. به این ترتیب دیگر نمیتوان فقط رژیمهای غذایی امروزی را مقصر بیماریهای قلبی دانست.
مجید جویا: اگر از ترس بیماری قلبی فست فود و غذاهای سرخ کردنی را از رژیم غذایی خود حذف کردهاید، بد نیست بدانید که مومیاییهای مصری هم بیماری قلبی داشتند و تاکنون هیچ مدرکی از وجود همبرگر در اهرام مصر یافت نشده است.
به گزارش نیچر، رگهای بسته شده یکی از علامتهای اصلی سبک زندگی مدرن ناسالم است. اما مطالعهای جدید بر روی مومیاییها نشان می دهد که این بیماری در بین مردم زمان قدیم شایع بوده است، حتی در میان جوامع شکارچی فعال ابتدایی که هیچ دسترسی به رژیمهای فست فود امروزی نداشتند.
گرگ توماس، متخصص قلب از دانشگاه کالیفرنیا در ایروین و عضو ارشد این تیم تحقیقاتی میگوید: «برخی باور دارند که اگر به شیوه زندگی پیشینیان برگردیم، شرایط برای یک زندگی سالم مهیا خواهد بود، اما بررسی این مومیاییها نشان داده که آنها به بیماری انسداد شرائین قلبی مبتلا بودهاند».
رگهای گرفته
در تصلب شرائین، رگ ها توسط پلاکهایی (ساختهشده از کلسترول و سلولهای ایمنی بیگانهخوار) که دیوارههای رگها را میسازند، باریک و سخت میشوند. این شرایط میتواند منجر به حملات قلبی، تپش قلب و دیگر بیماریهای قلبی و عروقی شود و یکی از عوامل مرگو میر در جهان مدرن امروزی است.
کاهش تحرک و رژیم غذایی حاوی چربی های اشباع نشده میتواند منجر به افزایش سطح کلسترول در خون شود، که گمان بر این است که این موضوع خطر تشکیل ساختار پلاکی در رگها را افزایش میدهد. این امر برخی را به این نتیجهگیری رسانده که برای جلوگیری از این بیماریها باید همانند نیاکان خود پر تحرک باشیم و یا اینکه همانند آنها از غذاهای غیر فراوری شده و حاوی سطوح بالای پروتئین و چربیهای غیر اشباع استفاده کنیم.
برای مشخص کردن اینکه آیا واقعا این کار درست است یا نه، توماس و همکارانش بر روی 137 مومیایی به دست آمده از 4 جمعیت باستانی متفاوت از مصر، پرو، پئوبلوانهای باستانی جنوب غرب امریکا و اونانگانها از جزایر آلویشن در آلاسکا، سیتیاسکن انجام دادند. مصریها به طور مصنوعی مومیایی شده بودند و این درحالی بود که بقیه اجساد به طور طبیعی بوسیله شرایط خشکی و سرمای زیاد حفظ شده بودند.
این چهار گروه به روشهای متفاوتی زندگی می کردند، برای مثال پئوبلوانهای باستانی کشاورز بودند، در حالی که اونانگانها شکارچیهای گروهی بودند که تنها غذای موجود در رژیم غذایی آنها موجودات دریایی بود. محققین اسکنهای مومیاییها را برای یافتن پلاکهای سخت شده در دیواره یک شریان یا در طول شریانی که تصلب در آن معمول است، بررسی کردند. آنها تصلب شرایین محتمل و قطعی را در 47 مومیایی از 137 مورد بررسی شده، ( متناظر با نرخ 34?) تشخیص دادند، که در چهار جمعیت مورد بررسی از 25 درصد از 51 پرویایی باستانی گرفته تا 60 درصد از 5 آنانگان یافت شده میرسید.
بیماری باستانی
محققین میگویند که آنها سطح بیماری را معادل با سطح موجود در جامعه مدرن یافتهاند، نتیجهای که به گفته توماس «یک شوک» محسوب میشود.
این گروه پیش از این، تصلب شرائین را در جمعیتی از مصر باستان تشخیص داده بود،اما گروهی از دانشمندان که روزالی دیوید از مرکز مصرشناسی-زیستپزشکی KNH در منچستر انگلیس هم جزو آنان بود، ادعا کردند که اینها افراد برگزیدهای بودند که شاید رژیمی غنی شبیه به آدمهای پرخور امروزی داشتهاند.
توماس میگوید: «حالا ما زن و مردهای معمولی را اسکن کردهایم و آنها هم مبتلا به بیماریهای مشابه بودهاند». او بیان میکند که سطوح بالایی از التهاب که برای مثال توسط استنشاق دود یا بیماری مزمن ایجاد شده بودند، ممکن است سبب بروز بیماری در این اشخاص شده باشند.
مایکل روزنفلد در دانشگاه واشنگتن در سیاتل که بر روی پاتولوژی بیماری تصلب شرائین مطالعه می کند، موافق است که چنین فاکتورهایی به جریان چنین بیماریهایی شتاب میدهد. اما او اشاره میکند که در مطالعات بر روی حیوانات، تصلب شرائین بدون سطوح بالای چربی خون (که یا به خاطر تغدیه نادرست یا شرایط ژنتیکی است) به وجود نمیآید.
او میافزاید که پلاکهایی که در مومیاییها دیده شدهاند، ممکن است به جای تصلب شرائین، به وسیله بیماریهای کلیوی یا پوکی استخوان به وجود آمده باشند. او میگوید: «من هنوز عمیقا باور دارم که سبک زندگی مدرن، تاثیرات جدی بر روی ایجاد بیماری گرفتگی عروق دارد».
منبع:khabaronline.i
موضوع مطلب :