مهندسی مکانیک سکاندار علوم مهندسی
روز چهارشنبه 13 اردیبهشت ماه، سازمان هوا فضای ایالات متحده، ناسا نتایج حاصل از بررسی های یکی از ماموریت های انقلابی خود را منتشر کرد که نشان می دهد، سیاره ما مطابق پیش بینی نظریه نسبیت انیشتین باعث ایجاد انحنا در فضا زمان می شود
به گزارش اسپیس فلایت ناو، ماهواره تحقیقاتی «گراویتی پراب بی» یا کاوشگر گرانشی B با کمک ژیروسکوپهای خود که با سرعت فوق العاده ای دوران می کردند، موفق شد نشان دهد که چگونه سیاره ما باعث ایجاد انحنایی جزیی در فضا زمان و در همسایگی خود سیاره ما می شود.
واقعیت این است که اجرام پرجرم تر کیهان که در فواصل دورتری از ما قرار دارند تاثیر آشکار تری بر فضا – زمان اطراف خود دارند . کلیفورد ویل، استاد فیزیک در دانشگاه واشنگتن در سنت لویس، در این باره می گوید:«به همین دلیل است که رابطه بسیار مستحکمی بین یافته های کاوشگر گرانشی ناسا و برخی از پر انرژی ترین و عظیم ترین رویدادهایی که در کیهان ما رخ می دهد وجود دارد»
«ما با انجام این آزمایش نظریه انیشتین را در برابر آزمون دشواری قرار دادیم و این نظریه توانست با سربلندی از این آزمون بیرون بیاید»
اوریست در این باره می گوید :«اگر بخواهید تصوری از نحوه عملکرد زمین در این مورد داشته باشید فرض کنید زمین را در یک طرف بزرگ عسل قرار داده اید.
وقتی زمین به دور خود می چرخد، عسل درون ظرف نیز در اطراف آن خمیده می شود (قاشقی را در ظرف عسل فرو ببرید و آن را دور خود بپیچانید تا ببیند چگونه عسل در اطراف آن خم می شود) این همان اتفاقی است که برای فضا – زمان هم می افتد و وقتی زمین به دور خود می چرخد محیط اطرافش را خمیده می کند. »
ناسا برای نخستین بار در سال 1963 بود که طراحی ژیروسکوپ های حساسی که بتواند چنین اثری را آشکار کند آغاز کرد. اما چندین دهه کار پیگیر لازم بود تا در نهایت فناوری که لازم بود تا بتوان جزییات متعددی نظیر کنترل نیروهای مغناطیسی و دما را کنترل کند، به حدی برسد که این اطمینان به وجود آید که نتایج حاصل مستقیما تحت تاثیر اثر گرانشی و نه پارامترها و عوامل دیگر است.
هر یک از آنها اندازه یک توپ پینگ پونگ بودند و از جنس کوارتس با پوشش نیوبیوم (عنصری با عدد اتمی 41 در جدول تناوبی عناصر) ساخته شده بودند و بیش از 5 هزار دور در دقیقه به دور خود می چرخیدند. تلسکوپ فوق حساس ماهواره نیز بر روی ستاره مرجعی به نام IM فرس اعظم تنظیم شده بود.این ستاره نقطه مرجعی برای این کاوشگر گرانشی به شمار می آمد و تا زمانی که در زاویه درستی در میدان دید تلسکوپ قرار داشت می شد تغییرات ژیروسکوپ ها را ناشی از تاثیر میدان گرانشی زمین دانست.
اما گردش این ژیروسکوپ ها چگونه قرار بود نظریه انیشتین را تایید کنند؟
این ژیروسکوپ به طور مداوم و پیوسته و بدون تغییری به گردش خود در یک حالت ادامه می داد اما اگر قوانین نسبیت عام حاکم بر جهان ما باشد، آنگاه تحت تاثیر میدان گرانشی سیاره زمین انحنایی در فضا – زمان به وجود می آید که تاثیر آن بر این ژیروسکوپ ها به شکل تغییر زاویه دوران و سرعت آن خود را نشان می داد و می توان با زیر نظر گرفتن میزان این تغییرات ، انحنای فضا زمان را بررسی کرد.
پس از سال ها کار سخت و طاقت فرسا که با دقتی وسواس گونه همراه بود محققان اعلام کردند که بر اساس یافته های این کاوشگر میدان گرانشی زمین باعث ایجاد انحنایی معادل 2.79 سانتیمتر در فاصله 40 هزار و 230 کیلومتری می شود که این دقیقا مطابق با پیش بینی انیستین است.
برای اینکه این آزمایش با موفقیت انجام شود علاوه بر استفاده از فناوری های بسیار پیچیده و پیشرفته شرایط بسیار خاصی برای نگهداری آنها نیز تدارک دیده شده بود. با چنین دقت هایی بود که نتایج کاوشگر گرانشی ناسا ، تا مدتها شاید بدون تغییر باقی بماند چرا که برای هر نوع توسعه ای در این آزمایش ها باید دقت آزمونه ابه شکل قابل توجهی افزایش پیدا کند و این کاری است که شاید چندین سال دیگر زمان ببرد.
تا آن موقع این نظریه نسبیت عام انیشتین است که از عهده همه آزمون های دشوار سربلند بیرون آمده است و دید ما از جهان را توسعه می دهد. همینطور بیش از 350 دانشجوی تحصیلات تکمیلی دیگر نیز روی این پروژه کار کرده اند که از جمله آنها می توان به سالی راید ، نخستین زن فضانورد آمریکایی اشاره کرد. فرد دیگری که در این سال ها برروی این پروژه کار کرده است اریک کارنل بود که در سال 2001 جایزه نوبل فیزیک را از آن خود کرد. موضوع مطلب : علم و فناوری آخرین مطالب
آرشیو وبلاگ پیوندها
سکانداران وبلاگ
آمار وبلاگ
فرم تماس امکانات دیگر |
کلیه حقوق این وبلاگ برای مهندسی مکانیک سکاندار علوم مهندسی محفوظ است
|