سفارش تبلیغ
صبا ویژن
مهندسی مکانیک سکاندار علوم مهندسی
به کشتی مهندسی خوش آمدید-----مهندسی مکانیک سفر خوشی را در دنیای مهندسی برای شما آرزومند است

محققان دانشگاه «جان هاپکینز» روشی را ابداع کردند که در آن با استفاده از الماس، سرعت و مدت‌زمان نگهداری اطلاعات در سیستم‌های ذخیره‌سازی به‌نحو چشمگیری افزایش می‌یابد.

 

در این روش جدید نوعی آلیاژ خاص متشکل از «ژرمانیوم»، «آنتی‌موان» و «تلاریوم» که در ساخت حافظه‌های تغییر فاز کاربرد دارد، با الماس جایگزین می‌شود.

 

حافظه‌هایی که به این روش ساخته می‌شوند 100 برابر سریع‌تر از حافظه‌های فلش بوده و تا 100 هزار بار امکان بازنویسی اطلاعات را فراهم می‌کنند.

در حال حاضر شرکت‌ «آی‌بی‌ام» و سایر شرکت‌های سخت‌افزاری، این فناوری را برای تولید تراشه‌هایی با قابلیت پنج میلیون بازنویسی مورد استفاده قرار می‌دهند.

انتظار می‌رود تا پنج سال آینده تمام هارددیسک‌ها با استفاده از این فناوری تولید شوند و فضایی صدها برابر فضای کنونی را برای ذخیره اطلاعات با هزاران برابر سرعت فعلی آن فراهم کنند.




موضوع مطلب :

یکشنبه 91 خرداد 21 :: 6:0 عصر

تهیه نانوسیالات:
 

بهبود خواص گرمای نانوسیال احتیاج به انتخاب روش تهیه مناسب این سوسپانسیونها دارد تا از ته نشینی و ناپایداری آنها جلوگیری شود.متناسب با انواع کاربرد،انواع بسیاری از نانوسیالات از جمله نانوسیال اکسید فلزات،نیتریت ها،کاربید فلزات و غیر فلزات که به وسیله یا بدون استفاده از سورفکتانت در سیالاتی مانند آب،اتیلن گلیگول و روغن به وجود آمده است.مطالعات زیادی روی چگونگی تهیه نانوذرات و روشهای پراکنده سازی آنها در سیال پایه انجامشده است که در اینجا به طور مختصر چند روش متداول را که برای تهیه نانو سیال وجود دارد ذکر می کنیم.

یکی از روشهای متداول تهیه نانوسیال،روش دو مرحله ای است.در این روش ابتدا نانوذره یا نانو لوله معمولا به وسیله روش رسوب بخار شیمیایی(CVD)در فضای گاز بی اثر به صورت پودر های خشک تهیه می شود،در مرحله بعد نانو ذره یا نانو لوله در داخل سیال پراکنده می شود.برای این کار از روشهایی مانند لرزاننده های مافوق صوت و یا از سورفکتانت ها استفاده می شود تا توده های نانوذره ای به حداقل رسیده و باعث بهبود رفتار پراکندگی شود.روش دو مرحله ای برای بعضی موارد مانند اکسید فلزات در آب،دیونیزه شده بسیار مناسب است و برای نانو سیالات شامل نانو ذرات فلزی سنگین،کمتر موفق بوده است.

روش دو مرحله ای دارای مزایای اقتصادی بالقوه ای است;زیرا شرکتهای زیادی توانایی تهیه نانو پودر ها در مقیاس صنعتی را دارند.

روش یک مرحله ای نیز به موازات روش دو مرحله ای پیشرفت کرده است;به طور مثال نانو سیالاتی شامل نانوذرات فلزی با استفاده از روش تبخیر مستقیم تهیه شده اند.در این روش ،منبع فلزی تحت شرایط خلا تبخیر می شود.

در این روش،تراکم توده نانوذرات به حداقل خود میرسد،اما فشار بخار پایین سیال یکی از معایب این فرایند محسوب می شود;ولی با این حال روشهای شیمیایی تک مرحله ای مختلفی برای تهیه نانو سیال به وجود آمده است که از آن جمله می توان به روش احیای نمک فلزات و تهیه سوسپانسیون آن در حلالهای مختلف برای تهیه نانوسیال فلزات اشاره کرد.مزیت اصلی روش یک مرحله ای ،کنترل بسیار مناسب روی اندازه و توزیع اندازه ذرات است

 



ادامه مطلب ...


موضوع مطلب :

جمعه 91 خرداد 19 :: 7:29 عصر
محققان هوش مصنوعی در فستیوال جهانی علوم در نیویورک اعلام کردند که هوش یک موش بسیار بیشتر از قدرت موتور جست‌وجوی گوگل است.

به گزارش سرویس علمی فناوری جام نیوز (June 07)، اگرچه به نظر می‌رسد که موتور جست‌وجوی گوگل به دلیل توانایی در جذب و در اختیار گذاشتن سریع داده ها و توانایی پاسخگویی به سوالات مختلف، یک سیستم بسیار هوشمند است، اما هوش یک موش از پر قدرت‌ترین ابر رایانه‌های موجود نیز بسیار بالاتر است.

پروفسور «یان لی چون» محقق علوم رایانه در دانشگاه نیویورک تأکید می کند: کاری که موتور جست‌وجوی گوگل انجام می دهد، یک عمل آموزشی است و فهم و یادگیری در میان نیست.

«لی چون» می افزاید: در حوزه توان محاسباتی، پر قدرت ترین ابررایانه های جهان نیز از یک حشره ضعیف تر هستند و خوشحال خواهم شد اگر بتوانم دستگاهی بسازم که هوشی معادل هوش یک موش داشته باشد!

عظمت قدرت مغز انسان با هیچ سیستم هوشمندی قابل قیاس نیست، چراکه بیش از 100 میلیارد نورون در مغز انسان توانایی انجام عملیات محاسباتی معادل عدد یک با 18 صفر در ثانیه را دارند.

پروفسور «تنن باوم» محقق علوم محاسباتی رایانه MIT نیز تأکید می کند: موتور جست‌وجوی گوگل از نوع پایه‌ای از هوش مصنوعی موسوم به برنامه ریزی ساده (simple planning)‌ استفاده می‌کند؛ این موتور جست‌وجو هوش مصنوعی نیست، بلکه فقط گوگل است.

به نوشته ایسنا، پروفسور «لی چون» در حال طراحی روباتی است که قادر به شناسایی اشیاء در پیرامونش است.

وی پیش بینی می کند که احتمالا طی 30 تا 100 سال آینده ابر رایانه ها می توانند به توان محاسباتی مانند مغز انسان نزدیک شوند و پس از آن در دو دهه بعد تلفن های همراه هوشمندی با هوشی معادل هوش انسانی تولید خواهند شد.
 

منبع: جام نیوز




موضوع مطلب :

پنج شنبه 91 خرداد 18 :: 9:21 عصر

یک مهندس نرم‌‌افزار برای بیدار کردن افراد خواب‌آلود دست به ابتکار جالبی زده و ساعت زنگداری طراحی کرده است که در صورت خاموش نکردن زنگ، منفجر می‌شود.

 


«میشائیل کرومپوس» با الگو گرفتن از بمب‌های ساعتی در فیلم‌های قدیمی ساعتی زنگ‌دار طراحی کرده است.

 

زمانی که تایمر ساعت به زمان تعیین شده می‌رسد، شمارش معکوس برای خنثی کردن این بمب ساعتی آغاز می‌شود و فرد تنها 10 ثانیه زمان دارد که با قطع کردن یا بیرون کشیدن سیم فیوز، مانع از انفجار ساعت شود.

در صورت خواب ماندن و خنثی نکردن زنگ، ساعت با صدای بسیار بلند و ساطع کردن نورهای LED منفجر می‌شود!

بمب ساعتی هیچ گونه آسیب یا خطری برای افراد ایجاد نمی‌کند و تنها باعث می‌شود که افراد خواب‌آلود صبح خود را با صدای انفجار آغاز کنند.

کیت این ساعت انفجاری با قیمت 33 دلار عرضه می‌شود.




موضوع مطلب :

پنج شنبه 91 خرداد 18 :: 8:0 عصر

در تحقیقات صورت گرفته بر روی نوجوانان 16 ساله سوئدی مشخص شده است که افراد باهوش بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات روانی قرار دارند.

 

تاکنون تحقیقات زیادی در خصوص رابطه میان نبوغ و دیوانگی صورت گرفته که نشان می دهد، افراد باهوش بیشتر در معرض اختلالات دوقطبی و اسکیزوفرنی قرار دارند.

 

این ایده توسط گروهی از دانشمندان که همگی به نوعی از اختلالات روانی رنج می برند، مورد بررسی قرار گرفته است.

دانشمندان با شرکت در نمایشگاه و فستیوال جهانی علوم در نیویورک، 20 تحقیق صورت گرفته در خصوص رابطه نبوغ و دیوانگی را مورد بحث قرار دادند.

«کای ردفیلد جمیسون» از محققان دانشکده پزشکی جان هاپکینز که از اختلال دوقطبی رنج می برد، تأکید می کند: تست های هوش که با حضور نوجوانان 16 ساله سوئدی انجام شد، نشان می دهد که کودکان باهوش بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات روانی قرار دارند.

«جمیسون» خاطر نشان می کند: افرادی که در 16 سالگی از نبوغ و استعداد بالایی برخوردار هستند، چهار برابر سایر افراد به اختلالات دو قطبی گرفتار می شوند.

این محقق که از اوایل جوانی مبتلا به اختلال دوقطبی شده است، تمام زندگی خود را وقف تحقیق و نگارش در خصوص این بیماری کرده است.

تحقیقات قبلی نشان می دهد، ژن DARPP-32‌ عامل ارتباطی نبوغ و دیوانگی است. سه چهارم مردم نوعی از این ژن را به ارث برده اند که باعث افزایش توانایی ذهن برای قدرت تفکر و پردازش اطلاعات در ناحیه کورتکس پریفرونتال مغز می شود.

اختلالات دوقطبی و اسکیزوفرنی در ارتباط تنگاتنگ با نبوغ و خلاقیت قرار دارند، اما اکنون محققان با این پرسش مواجه هستند که نقش محیط در ابتلای فرد به بیماریهای روانی تا چه حد است؟

«ونسان ون گوگ» نقاش سرشناس هلندی و «جک کرواک» نویسنده کانادایی از جمله افراد نابغه با رفتارهای خود مخرب محسوب می شوند؛ همچنین «جان نش» برنده جایزه نوبل ریاضی که فیلم ذهن زیبا (A Beautiful Mind) نیز در خصوص زندگی وی ساخته شده است، از بیماری اسکیزوفرنی رنج می برد.




موضوع مطلب :

پنج شنبه 91 خرداد 18 :: 7:49 عصر

موتور های جت کلا به هفت دسته تقسیم می شوند:
1. توربین گاز
در حقیقت تمامی موتورهای جتی که دارای توربین هستند توربین گازنامیده می شوند ولی اصطلاح توربین گاز بیشتر به موتورهای جتی داده میشود که هدف استفاده از آنها تولید رانش نیست بلکه چرخاندن توربین و اکثرا برای تولید برق است و برخی اوقات در طراحی و نحوه قرار گرفتن توربین ها و نازل با انواع دیگر موتور جت تفاوت عمده ای دارند . در توربین های بخار برای چرخاندن توربینها ابتدا آب را توسط سوختهای فسیلی حرارت میدهند تا آب تبدیل به بخار شود و بخار سبب چرخش توربین میشود که این سیستم دارای ضعفهایی است از جمله حجیم بودن دستگاهها و تشکیلات نیروگاه ولی در توربین گاز مرحله تبدیل آب به بخار حذف شده است و گاز های داغ خروجی که در توربین بخار هدر میشوند در این حالت مستقیما سبب چرخش توربین میگردد .
موتور جت1 
2. توربوفن
موتور های توربو فن در واقع دارای فرآیندی مابین دو موتور توربوجت و توربو پراپ هستند . تفاوت این موتور با موتور توربو پراپ در این نکته است که پنکه موتور توربوپراپ کاملا خارج از پوسته و بدنه موتور قرار دارد ولی در موتور توربوفن این پنکه کاملا در داخل پوسته موتور قرار دارد . از این نوع موتور جت برای سرعت های مادون صوت استفاده میگردد .توربوفن ها دارای بازدهی نسبی زیادی هستند . بخشی از هوای ورودی توسط پنکه این موتور توسط داکتی و جدا از محفظه احتراق و توربین ولی در امتداد آنها به سمت نازل پیش برده میشود که در نهایت نیز به گاز های داغ تولیدی میپیوندد و بر نیروی رانش تولیدی میافزاید . در زیر شکلی برش خورده از یک موتور توربو فن مشاهده میشود ولی داکت هدایت هوا در شکل مشخص نیست .
3. رم جت
رم جتها را توربین گازی به حساب نمی آورند زیرا این نوع از موتور جت دارای کمپرسور و توربین نمیباشد موتور رم جت اکثرا به عنوان موتور دوم مورد استفاده قرار میگیرد به اینصورت که هواپیما یا راکت در ابتدا توسط موتور اصلی خود به پرواز در میاید و پس از رسیدن به سرعت معین که میزان فشار و سرعت لازم هوای ورودی برای رم جت تامین گردید موتور رم جت خود را روشن میکند . رم جتها نسبت به انواع دیگر موتورهای جت تولید رانش بیشتری میکنند ولی برای شروع پرواز مناسب نمیباشند .
 
4. پالس جت
پالس جتها یکی از انواع قدیمی موتور جت میباشند که بعضی اوقات بدلیل مشترکاتی با رم جت یکی شمرده میشوند .پالس جت ها همانند رم جت نه دارای کمپرسور هستند و نه دارای توربین ولی از نظر کار کرد تفاوت عمده ای دارند .موتورهای پالس جت در گذشته کاربرد داشتند و در هواپیما های قدیمی به عنوان پیشران استفاده میشدند ولی هم اکنون استفاده چندانی ندارند چراکه امروزه موتور های توربو جت با بازدهی بالا جایی برای انواع دیگر باقی نگذاشتند ولی به دلیل سیستم کارکرد جالبی که این موتور دارد به تشریح دونوع از این موتور میپردازیم .در موتورهای پالس جت به خصوص نوع دریچه دار عمل احتراق با فرض ایده آل حجم ثابت است . دقت شود که پالس جت ها بر خلاف رم جت ها در سرعت صفر نیز قابلیت استارت و کار آیی هستند .( در مورد پالس جت ها این باور عمومی وجود دارد که حداکثر سرعت پرنده ای که با پیشران پالس جت حرکت میکند زیر 750 کیلومتر بر ساعت میباشد )
سیکل کارکرد پالس جت دریچه دار : احتراق :
در این فاز احتراق سوخت منجر به تشکیل توده بزرگی از گرما و فشار میشود فشار حاصل منجر به بسته ماندن شیر یکطرفه که در پشت هوا و سوخت محترق میباشد میگردددر نتیجه توده محترق بناچار فقط در مسیرمورد نظر میتواند حرکت کند.
انفجار:
در این مرحله سوخت و هوای منبسط شده از نازل خارج میگرددو گازهای داغ خروجی منجر به تولید نیروی رانش میگردد.
سوخت گیری:
گازهای داغ بدلیل انعطاف پذیری و دارا بودن جرم تمایل به حفظ حرکت خود به سمت نازل را دارند حتی اگرفشار داخل موتور کمتر فشار محیط باشد خروج این گازها از محفظه احتراق موجب افت فشار در محفظه و بازشدن شیر یکطرفه میگردد و مقداری سوخت و هوا به این محفظه وارد میشود
فشردگی:
بدلیل فشار کم موجود بین هوا و سوخت ورودی و گازهای داغ خروجی مقداری از این گازهای داغ به محفظه احتراق باز میگرددکه این عمل موجت محترق شدن این توده هوا و سوخت میشود و سیکل به مرحله اول باز میگردد .
سیکل کارکرد پالس جت بدون دریچه :
در پالس جت های بدون دریچه خمی که مابین محفظه احتراق و نازل قرار دارد دقیقا کاری را انجام میدهد که دریچه در نوع دریچه دار انجام میدهد .با وجود این خم در این ناحیه کاهش فشار ایجاد شده و مقداری از گاز های در حال خروج را به محفظه احتراق باز میگرداند .و بقیه مراحل دقیقا همانند نوع دریچه دار میباشد که در بالا توضیح داده شد .
 
5. پرشر جت موتور جت2
این موتور جت امروزه کاربردی در صنایع هوایی و به عنوان پیشران جت ندارد . این موتور را میتوان طرحی ابتدایی از موتور رم جت دانست . در این پیشران جت سوخت از قسمت بالایی به داخل لوله ای چند تکه که از بالا به پایین قطور تر میگردد پاشیده میشود و از قسمت بالایی و دهانه لوله و همچنین از فواصلی که مابین این لوله چند تکه وجود دارد هوای تازه وارد لوله شده و با سوخت مخلوط میگردد . سپس مخلوط سوخت و هوا وارد محفظه احتراق شده و محترق میگردند . برای گرم کردن سوخت پیش از عمل احتراق ، لوله سوخت رسان را در محفظه احتراق و بدور جدار داخلی آن میپیچانند و به این ترتیب سوخت گرما را از توده گاز داغ محترق شده دریافت میکند و گرم میشود ، به این ترتیب عمل احتراق نیز با کیفیت بهتری انجام میگردد.
 
6. توربو جت
توربو جتها از انواع متداول موتورهای جت هستند که در اکثرهواپیماهای جنگنده و پرنده هایی که با سرعتهای زیاد حرکت میکنند استفاده میگردد . در زیر به طرز کار موتور توربو جت میپردازیم
1 . در مرحله اول هوا از طریق دهانه ورودی وارد ابتدای قسمت کمپرسور میشود .
2 . در مرحله بعدی هوا توسط کمپرسور فشرده شده و بطرف دیفیوژر فرستاده میشود .
3 . پس از کاسته شدن سرعت و افزایش فشار و دمای هوا در دیفیوژر هوا به محفظه احتراق و سپس لوله احتراق فرستاده میشود .
4 . پس از عملیات احتراق در موتور گاز های داغ تولیدی باعث چرخش توربین و در نتیجه محور متصل به توربین میگردد.از نکات قابل توجه در طراحی یک توربو جت طراحی بخش نازل و خروجی است چراکه هدف استفاده از توربوجت نیروی رانش پرنده میباشد . در بهترین حالت فشار ستون هوای داغی که از موتور خارج میگردد با فشار جو اطراف پرنده برابر است .
توربو جتها از انواع متداول موتورهای جت هستند که در اکثرهواپیماهای جنگنده و پرنده هایی که با سرعتهای زیاد حرکت میکنند استفاده میگردد . در زیر به طرز کار موتور توربو جت میپردازیم
1 . در مرحله اول هوا از طریق دهانه ورودی وارد ابتدای قسمت کمپرسور میشود .
2 . در مرحله بعدی هوا توسط کمپرسور فشرده شده و بطرف دیفیوژر فرستاده میشود .
3 . پس از کاسته شدن سرعت و افزایش فشار و دمای هوا در دیفیوژر هوا به محفظه احتراق و سپس لوله احتراق فرستاده میشود .
4 . پس از عملیات احتراق در موتور گاز های داغ تولیدی باعث چرخش توربین و در نتیجه محور متصل به توربین میگردد.از نکات قابل توجه در طراحی یک توربو جت طراحی بخش نازل و خروجی است چراکه هدف استفاده از توربوجت نیروی رانش پرنده میباشد . در بهترین حالت فشار ستون هوای داغی که از موتور خارج میگردد با فشار جو اطراف پرنده برابر است .
توربو جت با جریان محوری :
توربو جت با جریان مرکزی :
7. توربو پراپجت
موتور جت توربو پراپ ، موتوری است ما بین موتور توربوفن و توربو جت .طرز کارکرد این موتور با توربو جت دقیقا همسان میباشد . پروانه بزرگ که به شفت اصلی متصل است نیروی رانش یا تراست تولید میکند نیروی تراست تولیدی پروانه همراه با نیروی رانش تولیدی توسط گازهای داغ خروجی نیروی رانش برآیند را تولید میکند .




موضوع مطلب :

پنج شنبه 91 خرداد 18 :: 7:0 صبح

لگ گادومسکی" دانشمند روسی و پروفسور بخش ذرات بنیادی و الکترونیک نوری دانشگاه دولتی اولیانوفسک به نوعی ایده ایجاد "کلاه- نامرئی کننده" را به نام خود ثبت کرده است. البته فعلا فقط اشیاء ساکن را می توان از نظرها ناپدید کرد. مرکز روابط عمومی دانشگاه دولتی اولیانوفسک اطلاع داد که فرکانس تابش در حین حرکت تغییر می کند و حفظ اثر نامرئی بودن امکان پذیر نیست. اما بزودی می توان هم "کلاه- نامرئی کننده" و هم عبای "هری پوتر" را تهیه کرد.


کلاه نامرئی کنندهاثر "گادومسکی" در ثبت به شکل "روش تبدیل تابش اپتیکی" تشریح می شود. خود دانشمند آن را این طور توضیح می دهد : "در حین ایجاد لایه بسیار نازکی از ذرات طلایی کلوئیدی جسمی که در پشت آنها قرار گرفته ناپدید می شود. دلیل آن هم است که این ذرات نور را منعکس نمی کنند و این بدان معنا است که سطح جسمی که آغشته به این محلول (کلوئیدی) شده باشد از نظرها محو می شود. چرا که ما تمام اجسام را از طریق انعکاس نور رویت می کنیم.


عبای نامرئی کنندهکشف گادومسکی فعلا تئوری است هر چند که با فرمول و معادله ثابت شده است. وی مطمئن است که ذرات طلایی کلوئیدی می توانند نه تنها برای محو کردن اجسام بلکه در پزشکی هم مفید واقع شوند.
تاکنون کسی در عمل از "کلاه- نامرئی کننده" بر خلاف عبای نامریی استفاده نکرده است. تلاش برای ساختن عبای سحر آمیز بارها صورت گرفته و برخی اوقات هم با موفقیت هایی همراه بوده است. در سال 2002 یکی از مخترعان به نام "ری آلدن" روش "استتار سه بعدی" اجسام مختلف را طراحی کرد. اختراع وی شبیه عبای سحرآمیز بود اصول کار این دستگاه مانند اصول استتار "chameleon" می مانند یعنی خودش را به رنگ محیط اطراف خود در می آورد.
این در حالیست که نیمی از عبای سحر آمیز که بخش عقبی جسم را می پوشاند از تعداد بی شماری سنسور شدت روشنایی تشکیل شده است.آنها طول موج، شدت تابش و جهت تابش اشعه های نورانی تابیده شده در پشت جسم را اندازه می گیرند. در سمت جلوی عبا نیز تعداد بیشماری دستگاه های تابنده قرار دارند که دقیقا همان اشعه های را که در پشت جسم قرار دارند از خود تولید می کنند. با نگاه به جسمی که استتار شده می توان دید که چه چیزی در پشت آن قرار گرفته است.
البته چنین سیستم استتاری کمبود های بسیاری دارد. اگر به جسم استتار شده بطور مستقیم نگاه نکنیم یعنی از پهلو و یا از عقب به آن نگاه کنیم پیدا کردن آن سخت نیست چرا که سنسورهای نوری که در قسمت عقب آن قرار گرفته اند نامرئی نیستند.
در آینده نه تنها انسان های و یا البسه بلکه هواپیماها هم نامرئی خواهند بود. در لندن راز وجود برنامه ایجاد هواپیمای نامرئی "استلس" فاش شد. انگلیسی ها کار مربوط به ایجاد هواپیمای نامرئی "استلس" خودی را از سال 1994 آغاز نمودند. آنها برنامه ایجاد هواپیماهایی که از دید رادارها مخفی می مانند را تحت عنوان " Replica"نامیدند. ارزش این برنامه 20 میلیون پوند انگلیس ارزیابی می شود.
بنیان گذاران "استلس" انگلیسی فقط یک سری از جزئیات کار خویش را فاش نمودند. از جمله آنها گزارش هایی درباره " آزمایش برنامه جدید" با استفاده از رادار می باشد. نتایج این آزمایشات به دانشمندان اجازه می دهد که به نامرئی بودن پروژه خود واقف شوند. البته نمایندگان " BAE Systems" هیچگونه اطلاعاتی در چارچوب برنامه " Replica" در مورد استفاده از سیستم های کاهش دهنده توان سیگنال های مادون قرمز، آکوستیکی و نوری منتشر نکردند.
شرکت کنندگان برنامه " Replica" اعلام کردند که هیچگاه هدف دستیابی به سطح نامرئی شدن مانند هواپیماهای بسیار گران قیمت F-117 و یا B-2 آمریکایی در برابر خود نگذاشته بودند. البته کارشناسان انگلیسی معتقدند که به وظیفه خود در مورد دستیابی به تراز مطلوب میان نامرئی بودن هواپیما و بهای تمام شده آن دست پیدا کرده اند.

منبع: دنیای علم




موضوع مطلب :

سه شنبه 91 خرداد 16 :: 10:36 عصر
<   <<   11   12   13   14   15   >>   >   
درباره سایت


طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز
آمار وبلاگ
  • بازدید امروز: 97
  • بازدید دیروز: 49
  • کل بازدیدها: 16880649
فرم تماس
نام و نام خانوادگی
آدرس ایمیل
امکانات دیگر


کلیه حقوق این وبلاگ برای مهندسی مکانیک سکاندار علوم مهندسی محفوظ است